Verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie

Wat is het verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie, of wat is het onderscheid tussen een Headhunter en een Recruitment Consultant.

Eenvoudig gesteld, Executive Search is een dienst die gebruikt wordt voor bedrijven de meest geschikte en relevante kandidaat te vinden voor een open positie. Dit is vaak een kandidaat met een vaste baan, die niet actief zoekt maar zich latent oriënteert. Het kan ook iemand zijn, die voor zichzelf heeft besloten om wat actiever op zoek te gaan naar een nieuwe baan of uitdaging. Wel of niet actief zoeken, dát is het grote verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie.

De hoofdreden dat Executive Search bestaat: de beste mensen of medewerkers zijn meestal in dienst en ‘zelden op zoek naar een nieuwe baan.’ Als competitief bedrijf heb je juist de allerbeste mensen (talenten) nodig. De juiste werknemers (talenten) zijn de sleutel tot het succes van een organisatie.

Wanneer er een vacature vrijkomt, wordt meestal een werving- en selectiebureau ingeschakeld om een geschikte kandidaat te vinden. De kandidaat die gerekruteerd wordt is een ‘actieve zoeker’, iemand die zijn CV op databanken plaatst, actief recruitment bedrijven benadert en reageert op vacatures. Door te kiezen voor deze aanpak, zullen klanten of bedrijven een groot aantal geschikte kandidaten missen

Executive Search is een geheel andere aanpak. Met Executive Search worden persoonlijk en direct de best passende kandidaten voor de functie benadert en wordt er niet gewacht totdat een kandidaat zelf contact opneemt met een bureau. Executive Search richt zich op het ‘grijze gebied’ van de markt, dat wil zeggen ze richten zich op mensen niet actief op zoek zijn naar een nieuwe rol, maar wanneer ze een mooie opportunity aangeboden krijgen, wel een nieuwe stap overwegen.

Het aantal kandidaten dat niet actief op zoek is naar een nieuwe baan is naar schatting ongeveer 70% van de arbeidsmarkt. Deze kandidaten staan niet geregistreerd bij werving- en selectiebureaus en zijn niet in gesprek over andere vacatures, waardoor ze ook de beste kandidaten zijn om mee te werken.

Er is nog een verschil. Executive Search is veel meer resource intensief en geeft klanten een grondig inzicht in wat ze precies nodig hebben om de rol te vervullen. Executive Search gaat de diepte in en zoekt alles uit over de functie binnen de organisatie, de reden voor de vacature, de uitdaging en het doel van deze functie. Daarnaast wordt er sterk gekeken en onderzoek gedaan naar de ‘persoonlijke match’ tussen de kandidaat en functie/organisatie, waarbij het doel is een langdurige arbeidsrelatie.

Eugène Wijnen gaat actief op zoek naar talentvolle technici & managers. Dit kan een invulling zijn voor een bestaande vacature of een nog te creëren functie binnen de industrie, techniek en automotive, zowel voor vaste als tijdelijke (interim) functies.

Verschil tussen Executive Search en Werving & Selectie